Erőszak és meztelenség várja a gyerekeket a TikTok-on – Így lép fel a platform ellenük!

A 18 év alattiak kedvence tele van pornográf, erőszakot, valamint kábítószert népszerűsítő tartalommal. A TikTok jövője múlhat azon, hogy miként lép fel a fiatalkorú felhasználói védelmében.

A The Wall Street Journal nemrég közzétette nem reprezentatív kutatásának tapasztalatait. A lap pár tucat, 13 és 15 év közötti álfelhasználót regisztrált, melyek előre meghatározott módon, egy program szerint használták a TikTok-ot.  Ebből az derült ki, hogy a platform számos erőszakos, kábítószert és szexuális tartalmat népszerűsítő videót ajánlott, az egyértelműen fiatalkorúak által regisztrált fiókok számára.

A TikTok jelenleg a legdinamikusabban fejlődő közösségi médiafelület. Világszerte mintegy 100 millió aktív felhasználójának 25 százalékát tizenévesek alkotják. A platform felhasználói körében bekövetkezett robbanásszerű növekedés egyértelműen a pandémia alatt történt. Ezzel egyidőben a felnőtt tartalmak száma is emelkedésnek indult, mára pedig a korábban csupán táncos, éneklős, vicces videókat tömörítő közösségi felületet elárasztotta a szex, a drog és az erőszak. Mit tesz, és mit tehetne a TikTok a fiatalkorú felhasználói védelmében? Erről beszélgetett szakmai vezetőnk, Farkas Dániel az RTL Klub Reggeli című műsorában.

Ami az előnye, az a hátránya is: minden elérhető.

„Az elmúlt egy évben a TikTok hatalmasat fejlődött, ma már nem csupán a tizenévesek, de a 18-34 év közöttiek is napi rendszerességgel használják; itthon például már 2 millió felhasználója van. „– kezdte Farkas Dániel, aki elmondta, hogy ezen a felületen nagyon sokféle tartalom elérhető, olyanok is, melyeknek nem biztos, hogy ott lenne a helyük. A platform moderátorok és algoritmusok segítségével azonban rengeteget dolgozik azon, hogy ezeket a tartalmakat törölje, tiltsa, ennek ellenére még mindig jelen vannak.

Dániel szerint a megoldás egy sokkal finomabb szenzorokkal rendelkező szűrőprogram lehetne, mely a kifejezetten felnőtt tartalomnak minősülő videókat vagy egyáltalán nem engedné nyilvánossá tenni, vagy a fiatalkorúak For You oldalán tiltaná le a megjelenésüket.

A TikTok szóvivője elmondta, az alkalmazás jelenleg még nem tesz különbséget a felnőtteknek és kiskorúaknak szánt videók között. A platform azonban már dolgozik egy olyan megoldáson, mely eleve szűrve tenné elérhetővé a tartalmakat a fiatal felhasználók számára.

Iratkozz fel havi újdonság levelünkre!

X