Végre, új bevételi forrás a zenészeknek YouTube-on: Íme, a Creator Music!

Az USA-ban már elstartolt a Creator Music szolgáltatás, aminek segítségével a zenei jogtulajdonosok a YouTube felületén kínálhatják licencelésre dalaikat az egyes YouTube csatornák részére.

Ez jól hangzik! De mit is jelent ez a gyakorlatban?

A Creator Music nem más, mint egy zenei katalógus a YouTube felületén, amelybe belépve az alkotók a zenék jogkezelői által meghatározott ellenértékért cserébe felhasználhatják a zenetárba feltöltött dalokat a saját YouTube videójukban.

Az új funkció segítségével a zenék jogkezelésre sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá válik – mind a jogtulajdonosok és a licencelők szempontjából is (hiszen minden a YouTube felületén zajlik), így vélhetően nemcsak a cégek vagy nagyobb csatornák, hanem akár kisebb alkotók is élnek a lehetőséggel, hogy megvásárolják a zenéket, így generálva még több bevételt a zenészeknek.

Hogyan határozhatom meg a dalaim árát?

Szerencsére több módszert az alkalmazhatnak a zenék tulajdonosai a Creator Music-ban:

  • Fix ár → ebben az esetben egy konkrét összeg kifizetésre után bárki felhasználhatja a dalt a videójában
  • Csatorna méretétől függő ár → ebben az esetben a dal ára egyenes arányban növekszik a felhasználó csatornájának méretével
  • Bevétel megosztás → Ebben az esetben nem fizet előre az alkotó a felhasználandó zenéért, hanem megosztja a videóra érkező bevételét a zene jogtulajdonosával

Fontos még tudni, hogy a zenészek dönthetnek úgy, hogy nem szeretnék eladásra kínálni a zenéiket, ekkor természetesen a katalógusból nem lehet megvásárolni az adott dalt. A felhasználóknak pedig azt érdemes szem előtt tartaniuk, hogy a dalok megvásárlása után a felhasználása joga csak egy adott videóra, és csak a YouTube felületére terjed ki.

A Creator Music egyelőre még csak az USA-ban érhető el, de a tervek szerint a többi országban is megjelenik a következő hónapokban. Stay tuned!

Alábbi videóból további részleteket tudhatsz meg:

Forrás: Support.google.com, Techcrunch.com

Iratkozz fel havi újdonság levelünkre!

X