Kötelező lesz az AI tartalmak címkézése YouTube-on!

Ismét egy újítás érkezik a YouTube háza táján!

A mesterséges intelligencia segítségével készült tartalmak egyre inkább elterjedtté váltak a felületen, melynek apropóján a platformóriás különféle újítások bevezetését tervezi, hogy ezekkel is óvja felhasználóit. Az újdonságokra már nem kell sokat várnunk, hiszen az elkövetkezendő hónapokban kerülnek majd bevezetésre. Na de mik is lesznek ezek pontosan? Máris mutatjuk!

Új tartalomcímkék érkeznek!

A mesterséges intelligencia által létrehozott videók rendkívül valósághűen tudnak ábrázolni soha meg nem történt eseményeket, vagy megjeleníteni olyan személyeket, akik olyat mondanak, vagy tesznek, ami valójában nem történt meg. Ezek a tartalmak sok esetben megtévesztőek lehetnek a felhasználók számára.

A könnyebb felismerés érdekében a YouTube kétféle címke bevezetését tervezi, amivel kötelező lesz megjelölni azokat a tartalmakat, amelyek az AI segítségével készültek, hogy a nézők számára egyértelmű legyen, hogy éppen „technikailag manipulált” tartalmat fogyasztanak.

Az első címke egy általános felhasználású címke lesz, ami azt jelzi, hogy adott videó elkészítéséhez mesterséges intelligenciát használtak. Ez a felhívás a videók leírásaiban lesz látható.

A másik címkét a mesterséges intelligencia segítségével készült érzékenyebb témájú videók esetében kell majd használni (pl. politika, egészségügy) és ez már egy jobban feltűnő helyen, magán a videón fog megjelenni.

Ezeket a címkézéseket érdemes lesz majd komolyan venni, hiszen a YouTube elmondása szerint súlyos következményekkel kell majd számolniuk azoknak az alkotóknak, akik nem tesznek eleget ezeknek az előírásoknak.

Nem maradunk moderálás nélkül!

Legutóbbi közleményében a YouTube azt is elmondta, hogy az elkövetkezendő időszakban a felhasználóknak lehetőségük lesz jelenteni azokat a mesterséges intelligencia segítségével készült tartalmakat, amelyek azonosítható személyt szimulálnak, ideértve az arcát vagy a hangját, illetve utánozzák egy művész egyedi ének vagy rap hangját.

Természetesen nem kell megijedni, hiszen nem minden bejelentett videót fog automatikusan eltávolítani majd a felület. A bejelentések esetében többféle tényezőt is figyelembe fognak majd venni, például, hogy az adott tartalom paródia vagy szatíra jelleggel készült-e, tudósítás vagy éppen kritika tárgyát képezi-e, illetve, hogy a videóban szereplő illető közhivatalnok vagy ismert személy, hiszen ezen tartalmak esetében szigorúbb moderálás várható majd.

Forrás: tubefilter.com

Képek forrása: blog.youtube.com, pcmag.com

Iratkozz fel havi újdonság levelünkre!

X