BREAKING NEWS! Most már a YouTube Shorts videókkal is kereshetsz pénzt – mutatjuk hogyan és mennyit!

Február elsején elstartolt a friss YouTube Partnerprogram, aminek segítségével az alkotók már a YouTube Shorts videók között elhelyezett hirdetéseken keresztül is szerezhetnek bevételt. 

Mielőtt azonban elkezdenénk gondolatban költeni az első YouTube Shorts-os fizetésünket, megmutatjuk, hogy milyen feltételeknek kell teljesülnie, hogy elérhető legyen a csatornánkon a funkció, ugyanis nem minden csatorna lesz egyből jogosult.

Hogyan csatlakozhatunk a megújult partnerprogramba?

Kétféle opció közül választhatunk, ha eddig nem monetizált még a csatornánk:

  • 1000 feliratkozó ÉS 4000 nyilvános nézési óra elmúlt 12 hónapban a videóinkon

VAGY

  • 1000 feliratkozó ÉS 10 millió nyilvános Shorts-megtekintés az elmúlt 90 napban

Ha a fenti két opció közül legalább az egyik teljesül a csatornánkra, akkor jelentkezhetünk a megújult YouTube Partnerprogramba. Ekkor a csatornánkat átnézi a YouTube, és ha mindent rendben talál, akkor elindíthatjuk a videóink monetizálását (akár a Shortsokat, akár a hagyományos videókat és live-okat).

Ha pedig már jelenleg is monetizál a csatornánk, nincs más teendőnk, mint elfogadni az új Partnerprogram feltételeit (erről a YouTube Studio főoldalán kapunk üzenetet), és máris monetizálhatjuk a Shorts videóinkat is.

Mennyi pénzt kereshetünk a Shorts videókkal?

A válasz: ,,Attól függ!” 😀 Nézzük, mi alapján fogja elosztani a bevételeket a Shorts alkotók között!

  1. A YouTube minden hónapban összesíti a Shorts videók közötti hirdetésekből befolyt bevételeket országonként.
  2. Következő lépésként megvizsgálja az összes Shorts videót, és a bevételekből megállapítja az Alkotói Alapot:

    Ha egy alkotó zene nélkül tölt fel egy rövid videót, akkor megtekintésekhez kapcsolódó összes bevétel az Alkotói Alapba kerül.


Ha viszont az alkotó olyan videót tölt fel, amely zenét is tartalmaz, akkor a YouTube elosztja a megtekintésekkel kapcsolatos bevételt az Alkotói Alap és a zenei partnerek között.

Ha például egy zeneszámot tartalmaz a videó, akkor feleződik, ha kettőt, akkor harmadolódik a bevétel Alkotó Alap és az adott zenei partnerek között, és így tovább.

  1. A fentiek után pedig jön a lényeg, az Alkotói Alap felosztása a jogosult tartalomgyártók közt:  Csatornánk olyan arányban fog részesülni az alapból amekkora arányt kitesznek saját Shorts megtekintéseink az ország összes Shorts megtekintéséhez viszonyítva.

    Ha például egy alkotó az összes jogosult alkotók által feltöltött Shorts-megtekintések 5%-át teszi ki, akkor az Alkotói Alapba érkező bevételből is az 5%-át illeti meg.
  1. Ezek után már csak egy lépés van a hátra, mégpedig a YouTube jutaléka. A 3-as pontban meghatározott összegből ugyanis a YouTube levonja a saját jutalékát, ami 45%. 

A fentiek alapján láthatjuk, hogy a bevételeink nagysága leginkább a megtekintésektől függ majd. Míg a “hagyományos” YouTube videók esetében a saját videónkra célzott hirdetések bevételeit osztja vissza a YouTube (tehát ha magas értékű hirdetések jelennek meg a csatornánkon akkor a bevételeink is magasabbak lesznek), addig a Shorts-ok esetében egy összesített alapból részesülünk a megtekintések alapján, függetlenül attól, hogy milyen értékű hirdetések jelennek meg a mi videóinknál.

Habár a rendszer elég bonyolultnak tűnik elsőre, és nem feltétlenül kedvez minden tartalomgyártónak, várhatóan mégis sok alkotó fog nyitni a YouTube Shorts felé, vagy akár teljesen át is térni rá, hiszen a versenytárs TikTokon és Instagramon továbbra is korlátozottak a bevételszerzési lehetőségek.

Forrás: support.google.com

Iratkozz fel havi újdonság levelünkre!

X